30 år med rockehistorie fra Arendal er dokumentert, takket være blant andre entusiast og musiker Ole Johan Lillegaard.
[ Fra nrk.no SørlandsScenen, tekst og bilder Janne Aateigen ]
Da Lillegaard lette gjennom sin egen gamle kassettsamling, fant han mange historiske musikkopptak. Han tok kontakt med Tom Erik Larsen i det lille plateselskapet Hellish Records i Arendal. Og det startet et møysommelig arbeid med å samle stoff til en jubileumsplate. Resultatet har blitt en dobbel vinyl-lp.
Gamle kassetter
Plata forteller at Arendal har hatt et aktivt musikkmiljø i mange år. Det startet på 70-tallet, da noen fant ut at de skulle spille inn en kassett og selge den. Selv har Lillegaard spilt i band som Brød & Sirkus, bandet som åpner jubileumsplata.
– Vi var veldig opptatte av tekster og av å skildre den tiden vi levde i.
Det lille plateselskapet Hellish Records i Arendal står bak utgivelsen av jubileumsplata.
– Noe som krevde mange timers lytting på gamle kassetter, forteller leder for plateselskapet, Tom Erik Larsen.
Musikkmiljø
80-tallets musikk i Arendal var preget av mye eksperimentering. Da pønkbølgen kom var alt tillatt, sier Lillegaard. Gruppa Famlende Forsøk er et eksempel på den tidens musikk.
– Et av de første tungrockbandene kom på banen på 80-tallet. Theo var det første bandet i Arendal som ga ut lp-plate, forteller han.
Arendal hadde to parallelle musikkmiljøer. Det ene var knyttet til fritidsklubben Kilden og det andre var knyttet til Munkehaugen kultursenter, som da het Gamlebyen internasjonale kultursenter.
– Det var to vidt forskjellige miljøer, som representerte ulik musikk. Miljøet jeg hørte til på Gamlebyen, var preget av det eksperimentelle i musikken. På 90-tallet dukket det opp grupper som Gul Tyv, med røtter i blant annet reggae, ska og progressiv musikk, sier Lillegaard.
Banket pønkere
På omslaget til jubileumsalbumet kan du også lese om musikkhistorien i Arendal. Der står det om festivaler og om de forskjellige bandene som har vært aktive i rockeklubbens trettiårige historie.
Ole Johan Lillegaard sier det hører med til historien at hvis du var pønker i Arendal på 80-tallet fikk du grisebank. Noe som førte til at flere av pønkerne i Arendal til slutt flyktet fra byen.
Plata er allerede levert til Nasjonalbiblioteket og er dermed tilgjengelig for alle. Nå vil Lillegaard og Larsen at plata skal få en plass i Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock i Trondheim.
– Drømmen er å ta turen til Rockheim og levere plata selv, for å se hvordan den blir mottatt, sier rockerne fra Arendal.