Arendal Rockklubbs historie

Arendal Rock Klubb har eksistert siden 1981 og har siden dette presentert konserter med store små norske og utenlandske band på konserter og festivaler.

En forløper til Rocklubben var Harde Tiders Kafe.

Arendal Rock Klubb ble stiftet 20. desember 1980, og første konsert i klubbens historie ble avholdt 21. januar 1981. Dette regner vi som den offisielle starten på klubbens virksomhet.

Agderposten januar 1981

Det første styret bestod blant andre av Thomas Robsahm, Rolf Pedersen, Geir Juveng og Dave Jørgensen. Geir og Dave var da ildsjeler i kassettproduksjonsmiljøet, med Shit tapes og Spang Virr studio.

På scenen første året sto flere musikere som siden da har vært viktige i Arendals musikkliv. Vi nevner:

  • Bård Torstensen: The, Theo, Clawfinger etc.
  • Audun Dertz: The, Slaabraak, Arendal Big Band etc.
  • Rolf Pedersen: Slaabraak, diverse band.
  • Frode Johnsen: Digital, Scarlet, Still Messin etc.
  • Øyvind Bjørnsen: Pyton, Headcleaners, Dynamo Forte, Famlende førsøk etc.
  • John Josephsen: Black Bombay, Immoral Thoughts, Metallic Knock Out/Dødens Triumf, Vår Ære og vår makt, Brød og Sirkus etc.
  • Ole Johan Lillegaard: Immoral Thoughts, Metallic Knock Out/Dødens Triumf, Brød & Sirkus, Gul Tyv etc.
  • Thomas Robsahm: Forsiktig, Musikalsk Barnehage, Brød & Sirkus, White Lord Jesus.
  • Geir Emanuelsen: Rotløse Pøbler, Cold Sweet, Theo, B. Nilsen og Entusiastene, The Beat Tornados.
  • Espen Larsen og Dag Henriksen med jazzrockversjonen av bandet Slaabraak, opptakten til et etter hvert svært aktivt jazzmiljø i byen.

En klassiker ble låta av Forsiktig: «Mamma jeg vil bli sadist når jeg blir stor», sunget av Thomas Robsahm.

Fra slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet var Saganatt med Tabben og miljøet rundt hans kafé et viktig bidrag til å gi unge musikere et sted å fremføre sin musikk. Dette endte siste året med at rockebanda ikke fikk delta. Dansebanda fikk nok av rockebanda! Da ville heller rockebanda lage et eget arrangement i Stintahallen, men dette ble stoppet av kommunens kulturavdeling. Arendals rockemiljø har siden da vokst og vokst og til slutt blitt stuerent.

Det har i litt stille perioder i rockklubbens virksomhet i ’82–’85 blitt arrangert Sprø Musikk-festival. Det mest kjente bandet fra denne perioden er Wannskrækk (1985) som senere ble til Dum Dum Boys. Klubben gjøv løs med ny giv og nytt styre i 1986. Siden mange ressurspersoner går igjen under arrangementene i disse årene mener vi at vi har belegg for påstanden om at det har vært en kontinuerlig virksomhet i rockklubben sin regi hele denne perioden.

1986-1988

1986

Konsert med lokale og nasjonale band som Back Street Girls og Garden of Delight.

1986

Theo, og etter hvert Brød & Sirkus, begynner å øve i de tomme lokalene på Gamlebyen skole.

1987

Flatt Jern-festivalen med The Beste (Harald Ørn, Sverre Knutsen, Lasse Myrwold fra The Aller Værste) og Men of Courage. Senere dette året konsert med blant annet Jokke og Valentinerne og Rock mot Rasisme. De neste åra var kampen mot rasisme en viktig del av rockklubbens engasjement.

1988

Langsæfestivalen med blant annet B. Nilsen og Entusiastene og Unforgettables. Spesielt B. Nilsen og Entusiastene skapte en ny trend i flere år med litt skeive tolkninger med country-inspirasjon.

Et merkeår i Arendal Rockklubbs historie

MunkehaugenHøsten 1988 blir Gamlebyen skole (tidligere Handelsskolen) i Munkegaten 4 vårt nye tilholdsted (les mer om historien til skolen her). Arendal Rock Klubb er med i et samarbeid med SOS mot Rasisme og Austegderlaget, og kommunen ved Mats Aronsen får utsatt et salg av bygget og vil være med på å lage et all-aktivitetshus i byen. Tidligere ordfører Ivar Bollmann Pedersen støtter idéen sammen med Høyre om å lage en stiftelse som overtar bygget. Det ble holdt en støttekonsert i samme lokaler 5. november 1988 med B. Nilsen og Entusiastene og Dag Vidars.

1989

… ble et spesielt aktivt år med blant annet Mercury Motors-konsert, Passengers og Street Beat. Arendal Rock Klubb var også med på å arrangere nok en festival sammen med Arendal Musikkfestival. Det ble et tøft program med blant andre Savage Rose, Dum Dum Boys, Fläskkvartetten og Raga Rockers.

Senere innvies Gamlebyen skole med en konsert med Lost’n Found.

1990-tallet

1990

Gamlebyen skole ble et Internasjonalt Kultursenter og base for Arendal Rock Klubb, med eget kontor, tre øvingsrom og konsertlokale i Kafe Munken. Rock Maraton blir et nytt begrep, når senteret feiret sitt årlige Åpent Hus. I tillegg til flere konserter dette året blir det arrangert «Rock Turné»; et samarbeid med Rikskonsertene, flere rockeklubber og med band fra hele Sør-Norge. Turneen tar med seg arendalsbandet Overdose.

1991

Rock Turné med Gul Tyv fra Arendal og Seigmen.

1992

50 000,- til lydutstyr.

1993

Flatt jern-festivalen blir først nektet å ha utendørskonsert bak Bomuldsfabrikken av politiet, men etter en lydtest i samarbeid med sykehuset og Helserådet fikk vi lov. Det ble selvfølgelig regn og konserten ble arrangert inne i Bomuldsfabrikken, som var perfekte kulisser og kledde spesielt Motorpsycho godt. Dustsuckers og Overdose spilte også. Senere på høsten hadde vi besøk av Clawfinger.

1994

Det ble ansatt musikksekretær på tiltaksmidler på all-aktivitetshuset Arendal Internasjonale Kultursenter, med rockeverksted og konserter som arbeidsoppgaver.
Rocketilskudd: 70 000,-.

1995

Konserter: Seigmen og Samuel med Espen Andersen.

1996

Stort arrangement i Granehallen, uten samarbeidspartnere; Seigmen, Samuel, Born Monster i Jørgen Yri.
Konserter: Ad Libitum, Planet Bee, Warlocks og Piledriver.

1997

Motorpsycho kommer igjen, 2227 (Slovensk prog-band), Born Monster, Plastic og Samuel gir ut Split singel.

1998

Arendal Rock Klubb ved Anwar Bitar får Barnekulturprisen. Besøk fra USA med skapunk-bandet Mu330 og Darlin Daisy fra Fevik.

1999

Arendal Rock Klubb og AUF har støttekonsert for T5-senteret og gir 3000 kroner.

2000–2009

2000

Konserter: Spunge (UK), Retarded (Italia), Ex-Cathedra (UK), Los Fastdios (Italia), Dosertanker på rusfritt arrangement med under 10 publikummere.

2001

Arendal Rock Klubb arrangerer Quartzoom på Luftslottet, en fylkesmønstring/konkurranse som sendte blant andre Stonegard og Tremolo Wankers til Quartfestivalen. Carnage Carnival ble også plukket ut, men ble nektet å spille fordi de spilte for høyt og hardt.

2002

Konserter: Tequila Girls (Swe), James Band (prog-rock fra Kristiansand).

2003

Bandet Mistress, med Thomas Wang og Yngve Jernæs fra Arendal, vinner NM i Rock på Rockefeller, Oslo.

2004

KulturCaféenKonserter: Silver selger fullt hus på spillestedet Zappa, Stonegard og YTO gjester oss på KulturCaféen. Tumor spiller på Tandberg kloster.

Vi får fast konsertsted når KulturCaféen blir vår faste scene.

2005

86 nye medlemmer og igjen konserter med fri alder.

Konserter: YTO, Cougar og In The Pipes spiller på KulturCaféen i september.

2006: 25-årsjubileum!

Vi får, etter mange års pause fra ordningen med musikksekretær, to praksisplasser med funksjon som instruktør og sekretær.

Konserter: Subs (Kina), No Rest (Brasil), Sick Terror (Brasil) Stonegard og flere. Jubileumskonsert med XIII, Rangers, 10ft Baby, The Still Messing og YTO på Kulturhuset i juni. Heroes&Zeros spiller på Kulturhuset i desember. Rangers, BULK, BlackBloodWorld og flere lokale band på KulturCaféen.

I tillegg arrangeres Rockeverksted.

2007

Grand SceneGrand Scene åpnes og blir vår faste livescene!

Konserter: Ghostmice (USA), Heroes&Zeros, La Casa Fantom, Überkrieg. I tillegg arrangeres flere mindre konserter og jammer på Grand Scene.

2008

ARK-styret 2008Nye ildsjeler og flere knallbra konserter i byen.

Nytt styre bestående av Endre Lunden, Magnus Olsen, Dag Haugland, Silje Larsen, Elisabeth Johnsen, Serine Lillegaard og Fredrik Røisland, med Ole Johan Lillegaard og Jon Ivar Knudsen som vara.

Grand Scene legges ned på grunn av økonomisk trøbbel.

Milepæl dette året kan unektelig være fenomenet Rockebandet Ændal med singelen Trihondre.

2010–2019

2011 – 30 år!

ARK fikk hjelp av noen støttespillere med en vanvittig idé, og i jubileumsåret ga vi ut en dobbel vinyl samleplate og en dobbel-CD med bonusmateriale og stoff fra offisielle musikkutgivelser i løpet av de 30 årene rockklubben til da hadde eksistert. Les om prosjektet her.

Det lokale plateselskapet Hellish Records, som har non-profit som politikk, bidro sterkt til at plata ble en realitet. Platecoveret ble tegna av Espen Hegland.

Platecover jubileumsplate 2011