– Arendals bidrag til kassettbevegelsen er av nasjonal betydning, mener Ole Johan Lillegaard. Nå planlegger rockeklubben jubileum.

Av Carl Kristian Johansen, ballade.no

16. desember skal Arendal Rock Klubb (ARK) feire sitt 30 årsjubileum med konsert i Arendal Kulturhus. På konserten skal det slippes et album som samler en del av de Arendal-relaterte utgivelsene som har kommet de tre siste tiårene.

Nå foregår digitalisering av en hel del kassetter fra tidlig på 1980-tallet, av blant annet band som Brød & Sirkus, Famlende Forsøk og Smell of Incense. Disse er kjent fra den såkalte Kassettbevegelsen, en uensartet bølge med band i Norge som gav ut sine egne album i gjør-det-selv-tankegangens ånd.

Arendal i front

Sørlandsbyen var et sentralt sted i Kassettbevegelsen. Kassettrevolusjonen startet til og med i Arendal, mener Ole Johan Lillegaard, driftsleder ved Munkehaugen kultursenter, og forhenværende medlem i Brød & Sirkus.

— Miljøet rundt Shit Tapes, som i dag er Spang Virr, var de som startet Kassettbevegelsen.

— Så Arendals betydning for kassettbevegelsen er av nasjonal betydning?

— I høyeste grad. Fordi mye av den alternative bevegelsen i Arendal avspeilet mange retninger som punk, nyveiv og mye utforskende musikk. Arendal var da helt i front, mener Lillegaard.

Jubileumsutgivelsen blir et tilbakeblikk, og tar mål av seg å presentere flest mulig offisielle utgivelser fra Arendal. Hensikten er at hvert tiår skal få hver sin side på vinylutgaven, som skal trykkes i 250 eksemplarer. Det skal jobbes parallelt med en CD-utgivelse som skal romme bonusmateriale.

90-tallet var størst

Famlende Forsøk er blant bandene fra det tidlige 80-tallet som gjør spredte konserter ennå.

— Blir de å finne på utgivelsen?

— Smell of Incense, som har gitt ut haugevis med vinyl, er kanskje større enn Famlende Forsøk, i hvert fall i utlandet. Vi har en diskusjon på hvor Famlende Forsøk egentlig havner fordi de hører vel egentlig hjemme i poesi- og kunst-greia. De havner ganske langt ut på siden av det vanlige rockebegrepet, sier Lillegaard.

En egen komite, som blant annet skal bestå av representanter fra hvert tiår, skal sette sammen albumet.

— Det er viktig å få med seg 90-tallet, som var storhetstida i Arendal, sier Lillegaard.

— Blir det band-gjenforeninger over en lav sko på lanseringskonserten?

— Jeg håper på det. Det er en del musikere som har flyttet ut av byen som er sterke kandidater. Så lenge brorparten av bandmedlemmene kommer fra Arendal vil de komme med i betraktning. Her kan det komme mange overraskelser, sier Lillegaard.

Jubileumsplatene skal gis ut av Hellish Records.