Det begynte på «Harde Tiders kafé». 30 år senere har Clawfinger, Theo, og Karl Ove Knausgård vært innom rockeklubben som nekter å bli gammel.

Av Katrine Lia, Agderposten

«Så har vi fått noe så fint som en rock klubb her», skrev de første medlemmene. Det var lørdag 6. desember 1980. På Harde Tiders kafé luktet det våt duffelcoat og røyk. På kafeen satt ekte hippier. Det var stiftelsesmøte. Arendal hadde fått sin egen klubb. Rockeklubb. Ole Johan Lillegård var forsidemodell da miljøets egne hjemmekopierte fanzine annonserte klubbens oppstart. 21. januar 1981 holdt klubben sin første konsert.

Nå er langt hår blitt grå hestehaler, men på Arendal Rock Klubb er det noen som aldri legger ned gitaren.

Verdensherredrømmere

Mange fingertupper er blitt herdet på harde stålstrenger. 30 år etter den første konserten har anslagsvis 300 band vært innom Arendal Rock Klubb på vei mot verdensherredømme eller fast jobb. Klubben har arrangert et hundretalls konserter. På de beste årene har de vært besøkt av rundt tusen publikummere.
–Klubben har betydd veldig mye for veldig mange unge. Her har de fått lov til å utfolde seg i mer uorganiserte miljøer enn hva menigheter og idrett gir. Det har vært med på å fremme kreativitet og nysgjerrighet for mange typer kunst, sier Lillegård. «Sprø Musikk»-festivalen, «Rock mot rasisme», «Langsæfestivalen» og «Flatt jern». Mange av byens små festivaler har sprunget ut fra miljøet rundt klubben.

Rastløs Knausgård

I Juni 1987 var det Karl Ove Knausgård som dekket festivalen. Band som The Beste og Men of Courage spilte på Aust-Agder tunet.

«Dessverre var det skuffende få som fikk oppleve denne spesielle og absolutt severdige festivalen», kunne den kommende forfatteren rapportere.
– Knausgård har nok vært en av mange unge, rastløse gutter som har funnet et miljø her, sier Lillegård.

Andre har også vært unge og rastløse. I 1980 var filmskaper Thomas Robsahm med på å starte klubben.
–– Jeg husker det som en utrolig fin tid. 1980 er kanskje det året i mitt liv hvor det skjedd mest, forteller Robsahm. Ved siden av å lage filmer har Robsahm vært vokalist i bandet «White Lord of Jesus». Bandet ble dannet i miljøet rundt rockeklubben.
–Det var et miljø hvor vi på veldig kort tid utviklet oss enormt som musikere og fant hverandre i forskjellige konstellasjoner, sier Robsahm.

DumDum Boys

I 1985 holdt Wannskrækk konsert på «Sprø Musikk» i Arendal. Bandet ble senere til DumDum Boys. Michael Krohn spilte solo der før Raga Rockers eksisterte. Harald Fossberg holdt konsert før han ble med i Turboneger. Arendal Rock Klubb har sett mange kommende storheter dra sine første konsertriff på scener i Arendal. Som på «Flatt jern»-festivalen på Bomuldsfabrikken i Arendal i 1993.
– Først hadde vi planlagt å ha det utendørs, men det var så forferdelig vær, så vi hadde det inne i de gamle industrilokalene, forteller Lillegård.

På scenen spilte Motorpsycho.
– Bygget var i så dårlig stand at du kunne risikere å ramle gjennom gulvet. Jeg husker vi måtte legge plater over de verste kratrene, forteller Lillegård.

Men mange så, og ble inspirert:
– Gjennom å hente alle mulige slags band til lille Arendal lærte vi at det går an å få ting til å skje, i stedet for å sitte og vente på at andre skulle ordne tomg for oss Så fikk vi møte folk som likte all slags musikk. Vi skjønte at vi ikke var de eneste tullingene i byen, sier Jørgen Yri som har spilt i bandene Seid og Tremolo Wankers.

Et sted å høre til

«Det som selvsagt vil være det viktigste spørsmålet på møtene fremover. Å få et fast spillested til bruk når som helst (så å si da)», skrev rockeklubben i fanzinen i 1980.

Det skulle gå åtte år. Høsten 1988 fikk klubben lokaler på Gamlebyen skole. –Hva betydde disse lokalene for klubben?
– Det var de som gjorde at vi fortsatte med klubben. Der fikk vi tilgang til kopimaskin, internett og møtelokale, som gjorde det praktisk mulig å holde på, sier Lillegård.

På begynnelsen av 80-tallet spilte Bård Torstensen i bandet «Cold Sweath». De ble senere til bandet Theo, før Torstensen gikk videre til Clawfinger.
– Klubben har betydd utrolig mye for meg. Der fikk jeg mulighet til å gjøre spillejobber tidlig. Det var en utrolig viktig del av min skolegang som rockemusiker. Når jeg tenker på rockeklubben tenker jeg også alltid på Ole Johan. Han har vært en klippe for klubben og holdt ting flytende. Han sørger for å sparke folk videre og er utrolig viktig for kulturen i Arendal, sier Torstensen.

Gamle helter vender tilbake

Thomas Robsahm vender snart tilbake. 26. november spiller han konsert med nytt band i Arendal. Det er gamle venner som skal samles på scenen. Robsahm, Torstensen og Tom Rudi Torjussen fra Jim Stärk. Bandet skal hete «Neo Nato». Det betyr nyfødt på italiensk. Det blir konsert på Munkehaugen.
– Miljøet betyr fortsatt mye for oss. Selv så mange år etter, så er Arendal fortsatt stedet hvor røttene våre er, og hvor vi føler oss hjemme, sier Thomas Robsahm.

Les faksimilen her (PDF)