Fem ungdommer fra Hove asylmottak jublet høyt da fikk overrakt gratisbilletter til Arendal rockklubbs store sommerkonsert i juni.

Av Linda Dyrholm, Arendals Tidende

Jon Håvard Jensen og Sune Berthelsen fra rockklubben troppet opp på Hove asylmottak onsdag ettermiddag med en stor overraskelse på lomma. Og reaksjonen uteble ikke.

Jublet

Fem unge gutter ble hentet ut fra mottaket av Trond Kjølsrud, som er ansatt på mottaket. Intetanende hilste de på de to rockerne, uten å vite hva som skulle skje. Da rockklubbens leder, Sune Berthelsen, begynte å snakke om klubben, rockemusikk og konsert der han til slutt dro opp en bunke med billetter fra lomma, klarte de ikke å skjule gleden. De smilte og lo og viftet fornøyd med billettene.

– Vi har ikke vært på konsert før. Dette blir veldig gøy, kunngjorde ungdommene gledestrålende og takket rockklubben overstrømmende for gaven.

Vil bidra

I forbindelse med konserten i juni ønsket klubben å bidra med inkludering av innvandrere. De to rockerne har mange ganger snakket om at det hadde vært hyggelig om noen av flyktningene ville komme på konsertene, men at det ikke har vært så lett å nå ut til dem. Etter at Jon Håvard Jensen hørte på et foredrag med den nye fylkeskultursjefen Hege Solli i april, der hun snakket varmt om å invitere flyktninger inn i kulturlivet, bestemte han seg for at nå var det på tide å gjøre noe aktivt for å bidra.

– Jeg tenkte på hva vi kunne gjøre for å bidra til å integrere. Vi bestemte oss i første omgang for å gi bort noen billetter slik at det kanskje kan bli enklere å komme. Vi håper at disse gratisbillettene kan bidra til at disse ungdommene kan få oppleve noe de vanligvis kanskje ikke vil ha muligheten til, forklarer han.

– Når det kommer til det sportslige har de allerede en rekke tilbud, og vi syns det er på tide at også kulturlivet bidrar. Jeg har ikke hørt om noen andre som har gjort slike fremstøt, legger Sune Berthelsen til, og sparker herved ballen videre til andre konsertarrangører med oppfordring til å gjøre det samme.

Etterlengtet

Konserten som ungdommene fra Hove er invitert med på er en del av rockklubbens 35-årsjubileum. Om været tillater det er det lagt opp til utendørskonsert med grilling, musikk og god stemning.
– Konserten går av stabelen i forbindelse med at skolen tar sommerferie, og vi har derfor kalt den for «School’s out». I tillegg til at de får høre to promoterte rockeband får de også muligheten til å bli kjent andre ungdommer og ikke minst musikkulturen, sier Sune.

Trond Kjølsrud forteller at kultur er etterlengtet for ungdommene på mottaket.
– De er veldig glad i musikk, og de fleste har drevet med enten dans eller musikk i en eller annen form i hjemlandet. Dette er et flott tiltak fra rockklubben, og jeg skal selv bli med guttene på denne konserten, sier han fornøyd.

Konserten

Arendal Rockklubb fyller 35 år i år, og er en av Norges eldste rockklubber. Jubileet skal feires i to runder, og sommerkonserten 17. juni på Munkehaugen blir den første delen av feiringen. Den andre store konserten blir på høsten. Banda som skal bidra til jubileumsfesten er ingen ringere enn «Rockebandet Ændal» og «Black Debbath». Førstnevnte består utelukkende av arendalsmusikere, som etter å ha flyttet fra Arendal fortsatt holder bandet ved like.

– Dette er en gjeng med arendalitter bosatt i Oslo, som med harde riff og ironiske tekster om Arendal alltid skaper kjempestemning hos publikum. Da Hovefestivalen eksisterte åpnet de alltid festivalen, og det var helt konge, sier Sune.

Kveldens «headliner» «Black Debbath» debuterte i 1999 med medlemmer fra «Gartnerlosjen», «Bare Egil Band», «LYD» og «Hurra Torpedo».
– Det er superkult å få de til Arendal og vår scene. Sjangeren er «politisk stoner-rock», og de er kjent for sine tunge riff og humoristiske politiske tekster. De har gitt ut sju studioalbum, blant annet «Nå får det faen meg være rock!» og «Den femte statsmakt» som er kjent over det ganske land, forteller de to stolte rockerne.